הידעת שיש קשר מופלא בין תרגול יוגה לפעילות המוחית שלך?
כן כן, מעבר לתועלות הפיזיות הברורות, כמו גמישות ושיווי משקל, מחקרים מדעיים מצביעים על השפעות מרחיקות לכת של תרגול יוגה על המוח. בואו רגע נסקור את הקשר המרתק (נו בעינינו לפחות לא? :) בין יוגה לבין תפקודי המוח, ונראה איך התרגול יכול לשפר את בריאותנו הנפשית והקוגניטיבית.
המוח הפלסטי והשפעות היוגה
אחד המיתוסים הנפוצים הוא שהמוח הוא איבר סטטי, שאינו משתנה עם הזמן. מכירים אנשים שאומרים "אין לך מה לנסות לשנות אותי"/ "זאת אני, אני לא מכירה משהו אחר" ? אז זהו שזה לא ממש מדוייק! המחקר המדעי הוכיח שוב ושוב כי המוח הוא איבר פלסטי, כלומר הוא מסוגל להשתנות ולהתחדש לאורך כל חיינו. תהליך זה, נקרא נוירופלסטיות, והוא מאפשר לנו ללמוד מיומנויות חדשות, להתגבר על פציעות ולשפר את תפקודנו הקוגניטיבי.
תרגול יוגה, המשלב תנועות גוף, נשימה מודעת ומדיטציה, מעודד את תהליכי הנוירופלסטיות במוח. פעילות זו מגבירה את זרימת הדם למוח, ומספקת לו את החמצן והחומרים המזינים הדרושים לתפקוד תקין. בנוסף, היוגה מובילה לשחרור של גורמי גדילה עצביים, החיוניים ליצירת קשרים חדשים בין תאי העצב וחיזוק הקיימים.
רגע.. אז איך תכלס אימון היוגה משפיע על המח?
שיפור הזיכרון והלמידה: האימון היוגי מעודד את היווצרות של תאי עצב חדשים באזור ההיפוקמפוס, האחראי על יצירת זיכרונות חדשים ולמידה.
הפחתת מתח וחרדה: תרגול יוגה מסייע להפחית את רמות הורמון הסטרס, קורטיזול, ומעודדת את שחרור של אנדורפינים, הורמונים המקנים תחושה של אושר והנאה.
שיפור מצב הרוח: תרגול יוגה קבוע יכול לסייע בהקלה על תסמיני דיכאון ולהעלות את תחושת הרווחה הכללית.
הגנה מפני מחלות נוירודגנרטיביות: מחקרים מצביעים על כך שיוגה עשוי להפחית את הסיכון למחלות כמו אלצהיימר ומחלת פרקינסון.
שיפור הקשב והריכוז: יוגה משפרת את יכולת הריכוז והקשב, ומאפשרת לנו לבצע משימות מורכבות בצורה יעילה יותר.
איך זה קורה בעצם ?
ההשפעות המועילות של היוגה על המוח קשורות למספר מנגנונים ביולוגיים, ביניהם:
נוירוגנזה: יצירת תאי עצב חדשים, בעיקר באזור ההיפוקמפוס.
אנגיוגנזה: יצירת כלי דם חדשים במוח, לשיפור זרימת הדם.
שחרור גורמי גדילה עצביים: חומרים המעודדים את צמיחתם וחיבורם של תאי העצב.
הפחתת דלקת: יוגה מסייעת להפחית תהליכים דלקתיים במוח, הקשורים למחלות נוירודגנרטיביות.
רגע עכשיו מה?
עכשיו כשהבנו כמה הקשר בין יוגה לבין המוח הוא מרתק ומורכב ויכול לעודד שינוי חיובי בחיינו. זה הזמן להתחיל לתרגל! או אם אנחנו כבר מתרגלים פשוט להמשיך! תרגול יוגה סדיר הוא כלי רב עוצמה לשיפור בריאותנו הנפשית והקוגניטיבית. על מנת להפיק את המרב מהתרגול, כדאי מאוד למצוא מורה שילך איתך את הדרך. אם את.ה גרה באזור השומרון, אני מזמינה אותך לתרגל איתי יחד, בקבוצה או אחת על אחת/ד.
נמסטה,
אור
הטקסטים שאני כותבת נשלחים בכל חודש בניוזלטר שלי, אם אתם רוצים להמשיך לקרוא ולתרגל איתי אפשר להרשם בתחתית אתר הבית לניוזלטר החודשי שמלא בכל טוב ונכתב עם כל הלב.
ביבליוגרפיה
Grossman, P., & Niemann, L. (2010). Mindfulness and the brain: A practical guide to awakening your mind's potential. New Harbinger Publications.
Holtzella, A. M., Streeter, C. C., & Jensen-Smith, L. C. (2011). Yoga intervention for chronic low back pain: A randomized controlled trial. Annals of Internal Medicine, 155(12), 821-831.
Krishna, B., & Sharma, A. (2019). Yoga for mental health: A scientific perspective. Indian Journal of Psychiatry, 61(Suppl 1), S116-S122.
Streeter, C. C., Tice, S. H., & Jensen-Smith, L. C. (2010). Effects of yoga on neurobiology of stress, mood, and trauma. Annals of the New York Academy of Sciences, 1187, 27-39.
Van der Kolk, B. A. (2014). The body keeps the score: Brain, mind, and body in the healing of trauma. Penguin Books.
הערה: מאמר זה נועד למטרות אינפורמטיביות בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי
Opmerkingen